Erg veel mensen hebben weleens gehoord van een DNS en nameserver. Toch zijn er maar weinig mensen die precies weten wat dit inhoudt. Om juist voor deze mensen duidelijkheid te creëren wordt er in dit artikel uitleg gegeven over beiden.

Wat is een nameserver

Wanneer je wilt begrijpen wat een nameserver en DNS is, is het verstandig om eerst het begrip nameserver te begrijpen. De nameserver is als het ware het grotere plaatje. Wanneer je een verandering in de DNS wilt doen, past dit uiteindelijk ook de nameserver aan. De nameserver koppelt het ip-adres in de domeinnaam staat terug aan de adresbalk. Er zijn verschillende nameservers waar je gebruik van kunt maken. Het is aan te raden om er eentje te gebruiken die je begrijpt. Dit kan je in de toekomst veel tijd besparen.

Wat is een DNS

Een domeinnaam maakt vrijwel altijd gebruik van een DNS. DNS staat voor Domain Name System. Hierbij kun je de instellingen aanpassen in de records. Je kunt dan een domeinnaam naar een een andere website laten linken. Dit kan een erg slimme manier van marketeren zijn. Wel zitten deze instellingen complex in elkaar. Pas daarom alleen hetgeen aan waarvan je hetgeen dat je veranderd begrijpt. Daarnaast zijn er verschillende soorten DNS-records waar je gebruik van kunt maken. Elk van deze DNS-records heeft een andere functie.

Hoe stel je een DNS in?

Voor het instellen van een DNS zijn erg veel redenen denkbaar. Het is daarom lastig om uit te leggen hoe je precies een aanpassing doet. Zoals hierboven omschreven wordt er meestal gebruik gemaakt van DNS-records. Deze zijn vaak erg makkelijk te vinden op de sitebeheerder. Wanneer je er niet uitkomt kun je in de meeste gevallen gebruik maken van de klantenservice. Zo hebben veel providers een klantenservice die je door het proces heen helpen. Dit bespaart zowel tijd als geld.

Je site in orde maken

Wanneer je een eigen site hebt, wil je dat deze er mooi uitzien. De DNS en nameserver spelen hier een belangrijke rol in. Het is daarom van belang dat je beiden op de juiste manier instelt. Als je hier zelf weinig verstand van hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om dit door iemand anders te laten doen. Zo bespaar je een hoop tijd en frustraties. Echter, in de meeste gevallen moet je er wel zelf uit kunnen komen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om gebruik te maken van uitlegvideo’s op Youtube. Veel mensen gebruiken deze filmpjes om de juiste instellingen te creëren. Zorg hierbij er wel voor dat je gebruik maakt van een betrouwbare bron. Niet elke Youtuber heeft veel verstand van hetgeen dat hij of zij laat zien. Het helpt vaak al door in de reacties te bekijken van de desbetreffende Youtuber. Er zijn namelijk altijd mensen die veel verstand van de onderwerpen hebben en er kritisch naar kijken. Zij kunnen jou hier dus goed bij helpen. Maak er daarom gebruik van en voorkom dat je andermans fouten overneemt in je eigen website.