Je kunt op veel verschillende manieren e-mail gebruiken. Je kunt vanuit huis vanaf je computer je e-mail lezen, maar ook vanaf iedere computer met een internetverbinding. Hier lees je wat het verschil is tussen een e-mailprogramma en webmail. En wat is eigenlijk het verschil tussen een e-mailadres en een e-mailaccount? We leggen het je uit. 

Wat is een e-mailaccount?

Een e-mailaccount kun je vergelijken met je brievenbus thuis. Thuis ontvang je je brieven door de brievenbus op je deurmat, of je hebt buiten een postbus staan. Je e-mailaccount werkt hetzelfde. Het is de postbus waar je e-mail bezorgd wordt. Je vind je e-mail in je postvak in. In de verzonden map zie je alle e-mail die zelf hebt verstuurd. 

Wat is een e-mailadres?

Een e-mailadres kun je vergelijken met je huisadres. Dit is het adres waar je post bezorgd wordt. Met e-mail werkt het hetzelfde. Als iemand jou een bericht wil sturen, moet deze persoon jouw e-mailadres invoeren. Naast het e-mailadres geeft degene die je het bericht stuurt ook het onderwerp van het bericht en natuurlijk de inhoud van het bericht mee. Een e-mailbericht wordt dus naar een bepaald e-mailadres gestuurd en komt binnen bij de postbus van je e-mailaccount. Je e-mailaccount kun je benaderen via een e-mailprogramma op je computer of via webmail. 

Wat is webmail?

Met webmail kun je je e-mail lezen op iedere computer met een internetverbinding. Je hebt er geen e-mailprogramma voor nodig. Een voorbeeld van webmail is ziggo webmail. Je logt in via een bepaalde URL en zo kun je gebruik maken van een webapplicatie waarmee je e-mail kunt lezen en versturen. Deze URL kun je vinden op https://www.onlinewebmailinloggen.nl/. Webmail is dus een e-mailprogramma op het internet. Het handige van webmail is dat je overal je e-mail kunt checken. Ook als je op de camping in Frankrijk staat via de computer bij de receptie.