Ropa computer

De verschillen tussen FAT 32 en NTFS

Geplaatst op

Of u nu een interne schijf, externe schijf, USB-stick of SD-kaart formatteert, Windows geeft u de keuze uit NTFS, FAT32 en exFAT. Het dialoogvenster Formaat in Windows legt het verschil niet uit, dus dat zullen we doen.

 • FAT32 is een ouder bestandssysteem dat grotendeels wordt gedegradeerd naar USB flash drives en andere externe drives. Windows gebruikt NTFS voor zijn systeemschijf en is ook ideaal voor andere interne schijven. exFAT is een moderne vervanging voor FAT32 en meer apparaten ondersteunen het dan NTFS – hoewel het niet zo wijdverbreid is als FAT32.
  FAT32
  FAT32 is hier het oudste bestandssysteem. Het werd helemaal terug geïntroduceerd in Windows 95 om het oudere FAT16 bestandssysteem te vervangen.

De leeftijd van dit bestandssysteem heeft voor- en nadelen. Omdat het zo oud is, is het de de facto standaard. Flash drives die u koopt zullen vaak worden geformatteerd met FAT32 voor maximale compatibiliteit op niet alleen moderne computers, maar andere apparaten zoals spelconsoles en alles met een USB-poort.

Maar beperkingen komen met die leeftijd. Afzonderlijke bestanden op een FAT32-station mogen niet groter zijn dan 4 GB – dat is het maximum. Een FAT32-partitie moet ook minder zijn dan 8 TB, wat minder beperkingen is – maar nog steeds een merkbare als u een nieuwe, hoge capaciteit mechanische schijf.

Hoewel dit bestandssysteem in orde is voor USB flash drives en andere externe media, wilt u dit niet gebruiken voor een interne drive. Het ontbeert de machtigingen en andere beveiligingsfuncties die zijn ingebouwd in het modernere NTFS-bestandssysteem. Moderne Windows-versies kunnen niet langer worden geïnstalleerd op FAT32 en moeten worden geïnstalleerd op stations die zijn geformatteerd met NTFS.

 • Verenigbaarheid: Werkt met alle versies van Windows, Mac, Linux, spelconsoles en vrijwel alles met een USB-poort.
 • Begrenzingen: Maximale bestandsgrootte 4 GB, maximale partitiegrootte 8 TB.
 • Ideaal gebruik: Gebruik het op verwisselbare schijven voor maximale compatibiliteit met het breedste scala aan apparaten, ervan uitgaande dat u geen bestanden van 4 GB of groter hebt.

NTFS is het moderne bestandssysteem dat Windows graag gebruikt. Wanneer u Windows installeert, wordt het systeemstation geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem. NTFS heeft bestandsgrootte en partitiegrootte limieten die zo theoretisch enorm zijn dat je er niet tegenaan loopt. NTFS verscheen voor het eerst in consumentenversies van Windows met Windows XP.

Afgezien van deze beperkingen, is NTFS met andere moderne eigenschappen verpakt. Het ondersteunt bestandsmachtigingen voor de veiligheid, een wijzigingsjournaal dat u kan helpen snel fouten te herstellen als uw computer crasht, schaduwkopieën voor back-ups, encryptie, schijfquota limieten, harde links, en andere verschillende functies. Veel van deze zijn cruciaal voor een besturingssysteemstation – in het bijzonder bestandsmachtigingen.

De partitie van uw Windows-systeem moet NTFS zijn. Als u een tweede schijf naast Windows hebt en van plan bent om er programma’s op te installeren, moet u waarschijnlijk ook doorgaan met het maken van NTFS.

Nochtans, is NTFS enkel niet zo compatibel met andere werkende systemen. Het werkt met alle recente versies van Windows – helemaal terug naar Windows XP – maar het heeft beperkte compatibiliteit met andere besturingssystemen. Mac OS X kan standaard alleen NTFS-stations lezen, niet ernaar schrijven. Sommige Linux-distributies kunnen NTFS-schrijfondersteuning mogelijk maken, maar sommige kunnen alleen-lezen zijn. Geen van de PlayStation-consoles van Sony ondersteunt NTFS. Zelfs Microsoft’s eigen Xbox 360 kan geen NTFS drives lezen, hoewel de nieuwe Xbox One dat wel kan. De kans dat andere apparaten NTFS ondersteunen, is nog kleiner.

 • Verenigbaarheid: Werkt met alle Windows-versies, maar standaard alleen met Mac, en kan standaard alleen-lezen zijn met sommige Linux-distributies. Andere apparaten – met uitzondering van Xbox One van Microsoft – zullen NTFS waarschijnlijk niet ondersteunen.
 • Begrenzingen: Geen realistische grenzen aan de bestandsgrootte of partitiegrootte.
 • Ideaal gebruik: Gebruik het voor uw Windows-systeemstation en andere interne schijven die net zullen worden gebruikt met Windows.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je over zaken die spelen in de IT-wereld.

Contactgegevens

Via info @ ropacomputer.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden